icon
i
i
+30. 2310 282 243
+30. 6944 603898
Τσιμισκή 130 και Φιλικής Εταιρείας γωνία, 2ος Όρ, Θεσσαλονίκη

Μέθοδος PRK (Επιφανειακή Φωτοδιαθλαστική Κερατεκτομή )    (PRK - photorefractive keratectomy, ASA - Advanced Surface Ablation, LASEK, Epi-LASIK, ΤransPRK)

 
Η μέθοδος PRK για μυωπία εμφανίζει πολλές παραλλαγές αλλά κοινό κύριο χαρακτηριστικό όλων είναι η εφαρμογή του laser στην επιφάνεια του ματιού αμέσως κάτω από την επιφανειακή στιβάδα- το επιθήλιο του κερατοειδούς. 
Aν η αφαίρεση του επιθηλίου γίνει με τη βοήθεια του Excimer laser τότε η μέθοδος λέγεται Transepithelial PRK η no touch PRK.  
Όταν χρησιμοποιείται ειδικό διάλυμα αιθυλικής αλκοόλης για το διαχωρισμό του επιθηλίου, η οποία μετά την ολοκλήρωση της φωτοεκτομής επανατοποθετείται στην αρχική του θέση, τότε η μέθοδος λέγεται LASEK (Laser Assisted Subepithelial Keratosmileusis).

Όταν χρησιμοποιείται ειδικός μηχανικός μικροκερατόμος με διαχωριστική λεπίαδα από πλαστικό υλικό για την προσωρινή απομάκρυνση του επιθηλίου η μέθοδος λέγεται  Epi-Lasik.
Συνήθως χρησιμοποιούμε τη μέθοδο PRK για μυωπία σε περιπτώσεις που ο κερατοειδής εμφανίζει μειωμένο πάχος - αναλογικά  με βάθος φωτοεκτομής που απαιτείται- για την διόρθωση των βαθμών της διαθλαστικής  ανωμαλίας του ασθενούς ή σε άτομα στα οποία απαιτείται σχετικά άμεση επιστροφή σε έντονη σωματική δραστηριότητα (αθλητές , καταδρομείς κτλ.). Μέχρι να αναγεννηθεί  το επιθήλιο του κερατοειδούς (περίπου 3-6 ημέρες) υπάρχουν συμπτώματα φωτοφοβίας, αίσθησης ξένου σώματος και δακρύρροιας τα οποία σταδιακά βελτιώνονται.  Για την μείωση των συμπτωμάτων μετά την επέμβαση τοποθετείται ειδικός φακός επαφής για 3-6 ημέρες.  Η επανάκτηση της όρασης είναι βαθμιαία. Η επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες γίνεται μετά από 5-7 ημέρες. Η τελική οπτική οξύτητα μετά από 1-6 μήνες  δεν διαφέρει απ’ την όραση της μεθόδου Lasik. Σε πολύ πρόσφατες έρευνες μάλιστα, όπου αναλύθηκαν ποιοτικές παράμετροι της οράσεως (εκτροπές μετωπικού κύματος υψηλής τάξης - εμφάνιση ανώμαλου αστιγματισμού) φαίνεται ότι η επιφανειακή κερατεκτομή είναι τουλάχιστον το ίδιο καλή με την μέθοδο Lasik.
 

Πλεονεκτήματα PRK /ΑSA 

 
1. Η μέθοδος PRK/ASA έχει μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικής εκτασίας κερατοειδούς σε σύγκριση με την μέθοδο Lasik και άρα μεγαλύτερη πιθανότητα μετεγχειρητικής διαθλαστικής σταθερότητας.
2. Ο μικροκερατόμος (laser ή μηχανικός) που χρησιμοποιείται στην τεχνική LASIK δημιουργεί έναν κρημνό (flap) που δεν επουλώνεται 100% ποτέ. Συνεπώς, το flap μπορεί θεωρητικά να υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο μέλλον.
3. Η μέθοδος PRK/ASA εμφανίζει σε μικρότερη συχνότητα μετεγχειρητική ξηροφθαλμία σε σχέση με το lasik (Lasik related dry eye).
4. Σε πολύ πρόσφατες έρευνες όπου αναλύθηκαν ποιοτικές παράμετροι της οράσεως (εκτροπές μετωπικού κύματος υψηλής τάξης ή εμφάνιση ανώμαλου αστιγματισμού) φαίνεται ότι η επιφανειακή κερατεκτομή είναι τουλάχιστον το ίδιο καλή με τη μέθοδο Lasik
5. Λόγω αποφυγής δημιουργίας flap είναι αδύνατο στη μέθοδο PRK/ASA να έχουμε διεγχειρητικές επιπλοκές του τύπου opaque bubble layer, transient sensitivity syndrome, loss of suction, incomplete flap, double layer ,  που αφορούν στη χρήση laser περισσότερο απ’ τους μηχανικούς μικροκερατόμους.