icon
i
i
+30. 2310 282 243
+30. 6944 603898
Τσιμισκή 130 και Φιλικής Εταιρείας γωνία, 2ος Όρ, Θεσσαλονίκη

Ορισμός μυωπίας

Η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία  στην οποία παρατηρείται δυσκολία στην όραση για μακριά (συναντάται στο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ο οποίος βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία). Σε αυτή τα οπτικά ερεθίσματα δεν εστιάζονται πάνω στην επιφάνεια του αμφιβληστροειδή χιτώνα όπως θα έπρεπε αλλά μπροστά από αυτόν. Αυτό συνήθως οφείλεται είτε σε αυξημένο αξονικό μήκος του οφθαλμού, είτε στην αύξηση της καμπυλότητας του κερατοειδούς χιτώνα και άρα σε αυξημένη διαθλαστική δύναμη αυτού ή ακόμα και σε αλλαγές της σύστασης  του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις (διαβήτης , καταρράκτης κτλ.).  Η μυωπία μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες, όπως αστιγματισμό και πρεσβυωπία.

1

Αίτια μυωπίας 

Η μυωπία είναι συνήθως κληρονομική δηλαδή προκαθορίζεται από το γενετικό μας υλικό (DNA). Σημαντικό ρόλο όμως φαίνεται ότι διαδραματίζει και το περιβάλλον. Η επαναλαμβανόμενη κατάχρηση του υπολογιστή και η μακροχρόνια καθιστική κοντινή εργασία σε κλειστούς χώρους στατιστικά συσχετίζεται με τη μεγάλη αύξηση της μυωπίας στο σύγχρονο παγκόσμιο πληθυσμό.
 
Σταθεροποίηση μυωπίαςΗ μυωπία εμφανίζεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού-μπορεί όμως να εκδηλωθεί πιο πριν και πιο μετά.  Εξαίρεση αποτελεί μυωπία συγγενούς τύπου στην οποία ο οφθαλμός εμφανίζει υψηλή μυωπία ήδη από ηλικία 3 ετών ή και μικρότερη. Συνήθως βέβαια, η περαιτέρω αύξηση της μυωπίας σε αυτές τις περιπτώσεις  δεν είναι δραματική και η σταθεροποίηση επέρχεται σε μικρότερη ηλικία.
Η μυωπία σταθεροποιείται τις περισσότερες φορές  στην εφηβεία, αν και αρκετά συχνά υπάρχει μια μικρή αλλά σημαντική τάση επιπλέον αύξησης της μυωπικής διόρθωσης  μέχρι την ενηλικίωση μας στα 18-21 έτη.  

Τύποι  Μυωπίας

Η  μυωπία μπορεί να διαχωριστεί σε απλή ή σχολική μυωπία (school myopia) και στην προϊούσα ή κακοήθη μυωπία (malignant myopia) που η διόρθωση της είναι συνήθως τουλάχιστον -10 βαθμοί και εσωτερικά το μάτι εμφανίζει ποικιλία αλλοιώσεων όπως η μυωπική ωχροπάθεια. Ακόμα διακρίνουμε και την απλή μυωπία του νεαρού ενήλικα (college myopia) που αφορά σε άτομα που η μυωπία τους αυξάνεται ακόμα και κατά την τρίτη δεκαετία της ζωής τους.

Μυωπία - Συμπτώματα, διάγνωση, πρόληψη, αντιμετώπιση

Η μυωπία  εμφανίζεται συχνά στην παιδική ηλικία και συχνότερα στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Το βασικό σύμπτωμα της είναι η θολή μακρινή όραση. Ένας γονέας μπορεί να καταλάβει, εάν το παιδί του έχει μυωπία, όταν το βλέπει να παρακολουθεί τηλεόραση σε πολύ κοντινή απόσταση, όταν τρίβει συχνά τα μάτια ή τα ανοιγοκλείνει στην προσπάθεια του να προσηλώσει καλύτερα. Επίσης, όταν το παιδί παραπονιέται ότι δεν βλέπει καθαρά στον πίνακα ή έχει συχνούς πονοκεφάλους τότε καλό θα ήταν  να επισκεφτούμε τον οφθαλμίατρο μας για έναν οφθαλμολογικό έλεγχο.

Οι ενήλικες ασθενείς με διαθλαστικά προβλήματα, όπως η μυωπία, εκτός από κακή οπτική οξύτητα μπορεί να έχουν συχνούς πονοκεφάλους και κόπωση  κατά την οδήγηση και άθληση.

Η διάγνωση πρέπει να γίνεται από έναν εξειδικευμένο οφθαλμίατρο ο οποίος συνήθως  υποβάλλει τον ασθενή σε περισσότερες εξετάσεις πέρα απ΄ τον έλεγχο της διάθλασης, ώστε να αποκλειστούν άλλες οφθαλμικές παθήσεις που μπορεί να συνυπάρχουν με τη μυωπία. Οι μύωπες έχουν στατιστικά μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αποκόλληση αμφιβληστροειδούς κατά τη διάρκεια της ζωής του ( για αυτό και ιδιαίτερα στις υψηλές μυωπίες απαιτείται τακτική παρακολούθηση). Επιπλέον, οι ενήλικες εμφανίζουν σε μεγάλη ηλικία συχνότερα καταρράκτη και γλαύκωμα απ΄ότι οι οφθαλμοί που δεν έχουν μυωπία ή άλλη διαθλαστική ανωμαλία.


Αντιμετώπιση μυωπίας

Η διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών με την διαθλαστική χειρουργική, μετά από μια εμπειρία 20 και πλέον ετών (20 έτη για την μέθοδο LASIK και 27 έτη για την μέθοδο PRK)  στη χώρα μας και παγκοσμίως, έχει καθιερωθεί ως μόνιμη, ασφαλής και οικονομική λύση σχεδόν σε όλες τις διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία, πρεσβυωπία). Με αυτήν επιτυγχάνεται η ανεξαρτησία των ασθενών από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής στην πλειονότητα των καθημερινών τους δραστηριοτήτων βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής τους.

Κατάλληλος Ασθενής για Διόρθωση Μυωπίας-Αστιγματισμού-Υπερμετρωπίας-Πρεσβυωπίας

Σε γενικές γραμμές:

  • θα πρέπει να έχετε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας σας, 
  • να έχετε καλή γενική υγεία,
  • σταθερή συνταγή γυαλιών τουλάχιστον κατά τον τελευταίο χρόνο
  • θα πρέπει να μην πάσχετε από χρόνιες παθήσεις του κερατοειδούς, του αμφιβληστροειδούς ή άλλες ασθένειες του οφθαλμού
  • εάν είστε γυναίκα η διόρθωση αντεδείκνυται κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό

 
Βέβαια απαραίτητος είναι ο πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει μία σειρά από εξετάσεις:

  • Πλήρες Ιστορικό
  • Υποκειμενική διάθλαση (Μέτρηση Οπτικής Οξύτητας)- κατά προτίμηση με ηλεκτρονικό φορόπτερο
  • Αντικειμενική (Κυκλοπληγική) διάθλαση εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον οφθαλμίατρο
  • Οφθαλμοκινητικότητα
  • Τοπογραφία Κερατοειδούς
  • Μέτρηση Σκοτοπικής Διαμέτρου Κόρης
  • Παχυμετρία
  • Εξέταση στη Σχισμοειδή Λυχνία
  • Μέτρηση Δακρυϊκής Στοιβάδας (Schirmer Test)
  • Τονομέτρηση με Goldman
  • Πλήρης Μελέτη Βυθού Οφθαλμού (Οπτικό Νεύρο, Ωχρά Κηλίδα, Περιφέρεια)