icon
i
i
+30. 2310 282 243
+30. 6944 603898
Τσιμισκή 130 και Φιλικής Εταιρείας γωνία, 2ος Όρ, Θεσσαλονίκη

Θεραπείες κερατοκώνου

Γυαλιά και φακοί επαφής
Γυαλιά
Αρχικά μόνο η συνταγογράφηση γυαλιών υψηλού αστιγματισμού βελτιώνει την όραση. Ο ασθενής σύντομα παραπονιέται ότι η όραση του χειροτερεύει ή ότι τα γυαλιά δεν τον βολεύουν πια.Η νέα διάθλαση που θα επιχειρηθεί από τον οφθαλμίατρο σχεδόν πάντα δεν θα ικανοποιήσει απόλυτα τον ασθενή. Ο λόγος είναι ότι η παραμόρφωση του κερατοειδούς είναι εντελώς αδύνατο να διορθωθεί σε κάθε της σημείο από γυαλιά.Για το λόγο αυτό συστήνουμε στον ασθενή να κρατά και τα παλιά του γυαλιά γιατί η καινούργια συνταγή μπορεί να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα τουλάχιστον αρχικά.
 

Φακοί επαφής 
contact-lenses_Keratoconus

Μαλακοί φακοί επαφής
Οι συνηθισμένοι μαλακοί φακοί επαφής δυστυχώς δεν έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα γυαλιά. Τορικοί φακοί που διορθώνουν μέρος του αστιγματισμού είναι δυνατόν προσφέρουν κάποιες υπηρεσίες σε επιλεγμένους ασθενείς.
Κερατοκωνικοί μαλακοί φακοί επαφής
Η εμπειρία μας για τον μέσο ασθενή είναι μάλλον απογοητευτική. Η κακή αεροδιαπερατότητα, η μέτρια διαβροχή, η μέτρια ποιότητα όρασης και το υψηλό κόστος περιορίζουν σήμερα την χρήση σε «εξαιρετικές» περιπτώσεις ασθενών.
Ημίσκληροι φακοί υψηλής διαπερατότητας συμβατικού,ασφαιρικού και κεραοκωνικού σχεδιασμού.

 Οι φακοί αυτοί οφείλουν σήμερα να είναι κατασκευασμένοι από σύγχρονα αεροδιαπερατά υλικά. Οι φακοί αυτοί πρέπει για να έχουν καλά αποτελέσματα τόσο στην ποιότητα όρασης όσο και στην άνεση κατά την χρήση τους να έχει προηγηθεί προσεκτική εφαρμογή από ειδικευμένο εφαρμοστή.Ευτυχώς η τεχνολογία στην κατασκευή των φακών αυτών συνεχώς προοδεύει και δίνει ικανοποιητική και μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα όρασης πολλών ασθενών. Παρόλα αυτά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι φακοί επαφής ενώ βελτιώνουν την όραση δεν θεραπεύουν τον κερατόκωνο. Αντίθετα αν ο φακός δεν έχει καλή εφαρμογή και δημιουργεί ενόχληση και ερυθρότητα όπως και κάθε άλλος μηχανικός τραυματισμός πιθανολογείται ως προδιαθετικός παράγοντας επιδείνωσης του κερατόκωνου.
Υβριδικοί φακοί είναι δυνατό να αντικαταστήσουν τους ημίσκληρους τα επόμενα χρόνια προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση στον χρήστη.
 

Χειρουργική αντιμετώπιση - θεραπεία
UVA-crosslinking/αστιγματικοί ενδοφακοί / κερατοκωνικοί δακτύλιοι excimer Laser/ "βιολογικός¨φακός - μερικού πάχους κερατοπλαστική διαμπερής κερατοπλαστική
Πέρα από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής η σύγχρονη οφθαλμολογία έχει κάνει μεγάλα βήματα σε ό,τι αφορά την ριζική αντιμετώπιση (θεραπευτική/ επεμβατική παρέμβαση) στον κερατόκωνο. Η πρόοδος που έχει επιτελεστεί αφορά
• την θεραπευτική παρέμβαση στα αρχικά στάδια ώστε να μην υπάρχει εξέλιξη της νόσου αργότερα.
• την δυνατότητα αποφυγής της κλασικής επέμβασης για τον κερατόκωνο (της διαμπερούς κερατοπλαστικής- μεταμόσχευσης κερατοειδούς) με την εφαρμογή μιας η συνδυασμού εναλλακτικών τεχνικών.
 

 

1. UVA- collagen crosslinking - Διασύνδεση Κολλαγόνου Κερατοειδούς
cornealcrosslinking

Με την χρήση βιταμίνης Β1 ριβοφλαβίνης στην επιφάνεια του κερατοειδούς με ταυτόχρονη επίδραση φωτός συγκεκριμένου μήκους και ενέργειας είναι δυνατή η βελτίωση των βιολογικών μηχανικών ιδιοτήτων του κερατοειδούς. Με απλά λόγια ο κερατοειδής που στον κερατόκωνο είναι ιδιαίτερα χαλαρός και ελαστικός με τη συγκεκριμένη θεραπευτική παρέμβαση σκληραίνει και διατηρεί την καμπυλότητα του στο χρόνο.
Αυτή η μέθοδος των T.Seiler και Wollensack και της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Δρέσδης έχει πλέον πιστοποίηση από την ευρωπαϊκή κοινότητα τουλάχιστον όσον αφορά την ασφάλεια της (CE mark) και έχει χρησιμοποιηθεί σε πάνω από 50 οφθαλμολογικά κέντρα διεθνώς.
Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά όσον αφορά την σταθεροποίηση του κερατόκωνου. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται και μια στατιστικά σημαντική μείωση της καμπυλότητας που σε συχνά μεταφράζεται σε βελτίωση της όρασης. (Για αναλυτικότερα δες στην σχετική υποενότητα). Σε επιλεγμένες περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης διόρθωσης της μυωπίας και σταθεροποιήσεως του κερατοκώνου με τη χρήση topo-guided PRK και crosslinking.

2.Αστιγματικοί Ενδοφακοί
Η χρήση τους είναι ενδεδειγμένη σε περιπτώσεις κερατόκωνου που δεν εξελίσσεται και που η όραση με πολύ υψηλούς βαθμούς μυωπίας/ αστιγματισμού είναι ικανοποιητική. Οι φακοί αυτοί τοποθετούνται συνήθως στον προθάλαμο του οφθαλμού από μικρή τομή με μικροχειρουργική επέμβαση και το οπτικό αποτέλεσμα είναι άμεσο όταν ο ασθενής έχει επιλεχθεί σωστά. Επίσης όπως θα δούμε και στη συνέχεια, η χρήση τέτοιων φακών σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές έχει βοηθήσει ασθενείς να έχουν παρά πολύ καλά αποτελέσματα χωρίς μεταμόσχευση σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

 
3. Κερατοπλαστική
Η αντικατάσταση του κεντρικού τμήματος του κερατοειδούς από μόσχευμα υγιούς δότη λέγεται κερατοπλαστική ή μεταμόσχευση κερατοειδούς. Ανάλογα με το αν μεταμοσχεύεται όλο το κεντρικό τμήμα ή μόνο το στρώμα του κερατοειδούς που νοσεί η επέμβαση λέγεται διαμπερής ή μερικού πάχους κερατοπλαστική.