icon
i
i
+30. 2310 282 243
+30. 6944 603898
Τσιμισκή 130 και Φιλικής Εταιρείας γωνία, 2ος Όρ, Θεσσαλονίκη

Tα κλινικά συμπτώματα είναι συχνά αρκετά για να υποψιαστούμε την ύπαρξη κερατόκωνου.Ευρήματα στην κλινική εξέταση που θα βοηθήσουν τον οφθαλμίατρο στη σωστή διάγνωση δεν αναγνωρίζονται πάντα στα αρχικά στάδια της νόσου.

Η διάγνωση,όμως, επαληθεύεται εύκολα σήμερα με την ανάλυση της καμπυλότητας της πρόσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς με υπολογιστική τοπογραφία που καταδεικνύει την ανωμαλία στην επιφάνεια του οφθαλμού.

Τα νεότερα συστήματα τοπογραφίας μπορούν να ελέγξουν ταυτόχρονα και την καμπυλότητα της οπίσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς της οποίας οι ανωμαλίες φαίνεται ότι προηγούνται της πρόσθιας επιφάνειας.

Ταυτόχρονα με την ίδια εξέταση μπορούμε να ελέγξουμε με μεγάλη ακρίβεια το πάχος του κερατοειδή σε κάθε του σημείο. Το πάχος του κερατοειδούς είναι ένα μέγεθος θεμελιώδους σημασίας για την θεραπευτική μας παρέμβαση.

Η επανάληψη της εξέτασης σε τακτά διαστήματα είναι απαραίτητη για να ελέγξουμε αντικειμενικά την σταθερότητα ή την επιδείνωση της κατάστασης και συνήθως ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, όραση του με γυαλιά, ανοχή στους φακούς επαφής κλπ. Αυτή η εξέταση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται συνήθως κάθε 4 -12μήνες.

 
Τοπογραφία κερατοειδούς/ Κερατοειδικό Wavefront 

Όπως και στην ποιοτική μελέτη των τεχνητών φακών των φωτογραφικών μηχανών έτσι και η ψηφιακή υπογολιστική επεξεργασία της επιφάνειας του κερατοειδούς (Videokeratography η απλούστερα τοπογραφία)μας δίνει πολλές χρήσιμες πληροφορίες όσον αφορά την καμπυλότητα, την ασφαιρικότητα και με γνωστό το δείκτη διάθλασης την ανά σημείο διαθλαστική δύναμη του κερατοειδούς χιτώνα. Αυτές οι πληροφορίες δεν είναι πια απλά χρήσιμες αλλά είναι και απαραίτητες στον ειδικευμένο οφθαλμίατρο που ασχολείται με την διάθλαση και τις παθήσεις του κερατοειδούς. Η ψηφιακή πληροφορία απεικονίζεται σε διάφορους τοπογραφικούς χάρτες που αναδεικνύουν κάθε φορά και διαφορετικά μορφολογικά η διαθλαστικά χαρακτηριστικά της επιφάνειας.Διακρίνεται ο κλασσικός αξονικός καμπυλομετρικός χάρτης, ο εφαπτομενικός, ο υψομετρικός, ο διαθλαστικός κλπ.

Πρόσφατα η τεχνολογία έχει κάνει δυνατή την απεικόνιση του μετωπικού κύματος του οφθαλμού και του κερατοειδούς ειδικότερα. Συγκρίνοντας το ιδεατό από το πραγματικό μέτωπο κύματος του κερατοειδούς μπορούμε να μετρήσουμε τις ανα σημείο κερατοειδικές διαφορές και να σχεδιάσουμε ακριβείς και απόλυτα εξατομικευμένες διορθώσεις με Excimer Laser τελευταίας γενιάς.

Ειδικά στον κερατόκωνο η απλή τοπογραφική απεικόνιση μας δίνει την θέση (το ύψος και το πλάτος)της κερατοειδικής ανωμαλίας, το εύρος της καμπυλομετρικής παρέκκλισης και με συχνές εξετάσεις την σταθερότητα της ανωμαλίας στον χρόνο.Επίσης με την χρήση του κατάλληλου λογισμικού η απλή τοπογραφία μπορεί να βοηθήσει πραγματικά την εφαρμογή ημίσκληρων αεροδιαπερατών φακών επαφής αφού συμπεριφέρεται ως προσομοιωτής της εφαρμογής ενός συγκεκριμένου φακού στην επιφάνεια χωρίς την «ταλαιπωρία» του ματιού του ασθενούς από φακούς που δεν ταιριάζουν με την συγκεκριμένη μορφολογία του ματιού.
 
Σε περίπτωση χειρουργικής αποκατάστασης η τοπογραφία είναι μία ισχυρή ένδειξη για το είδος της επέμβασης που πρέπει να επιχειρηθεί. Σε ό,τι αφορά την μερική/ διαμπερή κερατοπλαστική η τοπογραφία μας βοηθά στην σωστή επιλογή του μεγέθους, την επικέντρωση του «βιολογικού φακού» ή του μοσχεύματος που πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε ένα κερατοκωνικό μάτι. Μετεγχειρητικά η τοπογραφία αναδεικνύει προβλήματα όπως μετεγχειρητικός αστιγματισμός αλλά και βοηθά και στην επιλογή της ενδεδειγμένης λύσης τους κάθε φορά.

Bilateral_suspect_keratoconus

 

Forme_fruste_keratoconus