icon
i
i
+30. 2310 282 243
+30. 6944 603898
Τσιμισκή 130 και Φιλικής Εταιρείας γωνία, 2ος Όρ, Θεσσαλονίκη

cataract

1. Πότε είναι ο καταρράκτης έτοιμος για να χειρουργηθεί ;

 
Με τις σύγχρονες τεχνικές  δεν περιμένουμε τον καταρράκτη να «ωριμάσει». Αντιθέτως μάλιστα, επειδή ο καταρράκτης αφαιρείται με τη βοήθεια υπερήχων εντός του οφθαλμού, είναι προτιμότερο να μην είναι ιδιαίτερα σκληρός ώστε να απαιτηθούν μικρότερα ποσά ενέργειας και να είναι ταχύτερη η μετεγχειρητική αποκατάσταση της όρασης. Επιπλέον λόγω της αλματώδους εξέλιξης της τεχνικής εγχείρησης του καταρράκτη η επέμβαση είναι πλέον εξαιρετικά ασφαλής και με γρήγορη αποκατάσταση όρασης υψηλής ποιότητας-άρα τα οφέλη της επέμβασης υπερνικούν τυχόν κινδύνους ακόμη και σε πρωιμότερα στάδια καταρράκτη. Εάν ο καταρράκτης βέβαια είναι πολύ προχωρημένος (υπερώριμος) μπορεί να χρειαστεί για λόγους ασφαλείας  να εφαρμόσουμε παλαιότερες τεχνικές με χρήση ραμμάτων. Επομένως η επέμβαση καλό είναι να πραγματοποιείται εφόσον υπάρχουν έντονα συμπτώματα τα οποία επηρεάζουν τις καθημερινές του δραστηριότητες όπως η οδήγηση ιδιαίτερα το βράδυ, το διάβασμα , η παρακολούθηση τηλεόρασης ή απαιτείται ολοένα και συχνότερη αλλαγή των γυαλιών.

2. Σε πόσο χρονικό διάστημα βελτιώνεται  η όραση ;

Στις περισσότερες περιπτώσεις η όραση είναι βελτιωμένη από τη πρώτη μετεγχειρητική ημέρα, φτάνει περίπου στα τελικά επίπεδα στην εβδομάδα και σταθεροποιείται  στο μήνα οπότε και χορηγούνται γυαλιά εφόσον χρειάζονται.

3. Χρειάζεται παραμονή του ασθενούς στην κλινική , γενική αναισθησία ή τοπική αναισθησία με ενέσεις;

Όχι, για την επέμβαση απαιτούνται μόνο 3 με 4ώρες παραμονής στην κλινική ημέρας (Day Surgery Unit) για την προεγχειρητική προετοιμασία και την επέμβαση. Μισή με μία ώρα μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο και να πάει σπίτι του.
 Το χειρουργείο πραγματοποιείται με τη χρήση τοπικών σταγόνων μόνο χωρίς να απαιτούνται οπισθοβόλβιες ή παραβόλβιες ενέσεις ή γενική αναισθησία. Εάν ο ασθενής αισθανθεί δυσφορία κατά την επέμβαση του χορηγείται ενδοθαλάμια επιπλέον αναισθησία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (κακή συνεργασία, έντονο άγχος , νεαρή ηλικία, σοβαρά προβλήματα υγείας) μπορεί να χρειαστεί η συνδρομή αναισθησιολόγου για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της επέμβασης.

4. Ποιοι τύποι ενδοφακών μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην επέμβαση του καταρράκτη;

 Υπάρχουν χιλιάδες τύποι ενδοφακών  με διαφορετικά ποιοτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά. Οι ενδοφακοί που έχω επιλέξει να τοποθετώ στις επεμβάσεις καταρράκτη είναι εξαιρετικής ποιότητας υλικού από αξιόπιστες αμερικάνικες και ευρωπαϊκές εταιρείες και έχουν κορυφαία οπτικά χαρακτηριστικά:
α. Ασφαιρική επιφάνεια για τη μέγιστη ευαισθησία αντίθεσης
β. Μεγάλες οπτικές ζώνες
γ. Υδρόφοβο ακρυλικό υλικό και τετραγωνισμένη κατασκευή των άκρων για μείωση της συχνότητας του δευτερογενή καταρράκτη
δ. Ειδικό φίλτρο απορρόφησης της υπεριώδους ακτινοβολίαςγια προστασία της ωχράς.

 ε. Δυνατότητα αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας με την τοποθέτηση πολυεστιακών και πολυεστιακών τορικών ενδοφακών

5. Εμφανίζεται πάλι o καταρράκτης;

Εφόσον ο θολωμένος κρυσταλλοειδής φακός αφαιρεθεί και τοποθετηθεί ενδοφακός δίνεται οριστική λύση στο θέμα του καταρράκτη. Έχουν αναφερθεί βέβαια περιπτώσεις κατά τις οποίες ενδοφακοί κατασκευασμένοι από ελαττωματικά υλικά έχουν θολώσει και χρειάστηκε να αντικατασταθούν .
Σε πιο μεγάλο ποσοστό (10-15%) παρατηρείται θόλωση της μεμβράνης (οπίσθιο περιφάκιο) στην οποία στηρίζεται ο ενδοφακός (δευτερογενής καταρράκτης) και η οποία μπορεί να προκαλέσει εκ νέου μείωση της οπτικής οξύτητας. Αντιμετωπίζεται όμως εύκολα  χωρίς νέα εγχείρηση με ένα ειδικό laser (Nd: Yag Laser) και δεν επανεμφανίζεται.

300_1171824

index_clip_image002