icon
i
i
+30. 2310 282 243
+30. 6944 603898
Τσιμισκή 130 και Φιλικής Εταιρείας γωνία, 2ος Όρ, Θεσσαλονίκη

Με τη μέθοδο LASIK (Laser In Situ Keratomileusis) μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μυωπία (έως 8 βαθμούς –σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέχρι 10) , η υπερμετρωπία (μέχρι 4-5 βαθμούς)  και ο αστιγματισμός (μέχρι 5-6 βαθμούς). Κατά τη διάρκεια της επέμβασης τέμνεται  μια λεπτή μεμβράνη (flap) στον κερατοειδή . Ακολουθεί η εφαρμογή του laser στο στρώμα του κερατοειδούς και στο τέλος επανατοποθετείται το flap  στην επιφάνεια του στρώματος . Η διάρκεια της επέμβασης LASIK  δεν υπερβαίνει τα 5 λεπτά, είναι ανώδυνη και δεν χρησιμοποιούνται ράμματα. Τις πρώτες 3-4 ώρες μετεγχειρητικά υπάρχει αίσθηση καύσου, δακρύρροια και ήπια φωτοφοβία, ενοχλήσεις οι οποίες σταδιακά υποχωρούν.  Η αποκατάσταση της όρασης είναι σχεδόν άμεση, ενώ η ποιότητα της όρασης συνεχίζει να βελτιώνεται για περίπου ένα μήνα- είναι όμως ήδη πάρα πολύ καλή από την 1η μετεγχειρητική ημέρα.

lasik20steps1

LASIK με μηχανικό μικροκερατόμο

Figure_5-LASIK

LASIK με femtosecond μικροκερατόμο

 
Πλεονεκτήματα LASIK (S-Lasik, LASAK ή SBK) 

    1. Aν και η τελική οπτική οξύτητα είναι η ίδια η μέθοδος Lasik έχει ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης, η  χρήση κολλυρίων είναι απαραίτητη για λιγότερες ημέρες και τα συμπτώματα άλγους, δακρύρροιας, θολερότητας και φωτοφοβίας είναι σημαντικά λιγότερα έως ανύπαρκτα. Η επάνοδος του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες είναι δυνατή από την  πρώτη κιόλας μετεγχειρητική μέρα.
    2. Η προβλεψιμότητα του τελικού διαθλαστικ
    3. Η πιθανότητα σοβαρής μετεγχειρητικής εκτασίας κερατοειδούς φαίνεται ότι πλέον είναι απειροελάχιστη (μικρότερη του 1/3000 που ήταν με τα συμβατικά lasik πριν το 2004-2005). Η μείωση αυτή πιθανότατα οφείλεται στις καλύτερες μεθόδους προεγχειρητικού ελέγχου (ανίχνευση περιπτώσεων υποκλινικού κερατόκωνου), στα αυστηρότερα όρια διαθλαστικής διόρθωσης ( διόρθωση μυωπίας έως 8 και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως 10 βαθμούς) και στη βελτίωση της ποιότητας των μικροκερατόμων (laser ή μηχανικών) με μεγαλύτερη προβλεψιμότητα του πάχους του δημιουργούμενου flap.
    4. ού αποτελέσματος είναι ελαφρώς μεγαλύτερη με Lasik. Εάν υπάρχει απόκλιση από το επιθυμητό διαθλαστικό αποτέλεσμα η οποία είναι κλινικά σημαντική και εφόσον ο ασθενής έχει τις προϋποθέσεις ασφάλειας είναι δυνατή η επανεπέμβαση (retreatment) σε 4-8 εβδομάδες απ’ την πρώτη επέμβαση χωρίς καμία περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση του ασθενούς.  Στην περίπτωση PRK ο ασθενής πρέπει να περιμένει  το λιγότερο 6 μήνες πριν την επανεπέμβαση.
    5. Στη μέθοδο Lasik δεν τραυματίζεται σοβαρά η επιφάνεια του κερατοειδούς και συνεπώς η πιθανότητα μετεγχειρητικής μόλυνσης είναι θεωρητικά μικρότερη σε σχέση με τη μέθοδο PRK.
    6. Σε περιπτώσεις διόρθωσης μεγαλύτερων βαθμών μυωπίας (μεγαλυτέρων των 4 βαθμών) η πιθανότητα εμφάνισης μετεγχειρητικής θολώσεως του κερατοειδούς (haze) – που παρατηρείται ενίοτε με την PRK- είναι σχεδόν ανύπαρκτη.